Kemikalier: SIN-listan

8 oktober, 2008

Bakom listan med de 267 kemikalierna som borde förbjudas står International Chemical Secretariat Chemical Secretariat (Chem Sec), som är en internationell organisation.

Observera att detta inte är någon juridisk bindande utan endast den europeiska miljörörelsens svar på EU:s kemikaliereform REACH.

På en konferens i Bryssel i mitten av september presenterade organisationen International Chemical Secretariat (Chem Sec) en lista på 267 kemikalier de vill stoppa omedelbart. Det är en grupp "värstingar" som används i konsumentprodukter eller som produceras i stora mängder.

– Dessa ämnen borde komma in snabbt i EU:s prövningsprocess så att de kan förbjudas och fasas ut. Företagen behöver inte sitta och vänta på beslut som kommer först om många år, säger Per Rosander, ordförande i Chem Sec.

Bakom Chem Sec står en rad europeiska miljöorganisationer som WWF och Greenpeace. Deras lista är tänkt att vara en guide för företag som vill snabba på avvecklingen i förtid. Det är enligt Per Rosander speciellt konsumentnära företag som efterlyser åtgärder och snabbare beslut för kemikalierna.

– Dessa företag sitter i en rävsax mellan kemikalieindustrin som inte vill se den här typen av regleringar och konsumenterna som kräver säkra produkter. De kommer att tvingas till frivilliga åtgärder vare sig de vill det eller inte.

På adressen nedan återfinner Ni listan med de 267 kemikalierna.

http://www.chemsec.org/documents/080917_reach_sin_list.pdf

För mer information eller frågor kontakta Altea AB