Nu blir det lättare att välja energismarta sommardäck

8 april, 2013

I år är det också premiär för energimärkta sommardäck. Om du är snittbensinbilist och satsar på gröna däck med smart körstil, kan du spara så mycket som 1 700 kronor varje år enligt Energimyndigheten.

Energimärkningen gör det lättare för konsumenter att jämföra olika däck. Genom den kan vi minska bränsleanvändningen och på sikt spara 5 procent av allt bränsle i EU. Tillsammans med en sparsam körstil kan bränsleanvändningen minska med 12 procent.

Energimärkningen känner vi igen från vitvaror och tv. Etiketten visar däckets energiklass på en skala från A till G, där G är sämst och A är energieffektivast.Varje steg uppåt på skalan motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle per 100 kilometer.

Märkningen visar också däckets väggrepp vid vått väglag, där A betyder bäst grepp. Mellan A och F skiljer det 18 meter i bromssträcka från 80 km/h ned till 0 km/h, vilket motsvarar fyra billängder. Märkningen visar även däckens buller.

Branschen ska informera om energimärkningen i samband med köp. Vill du veta mer om hur energimärkningen fungerar, ta gärna kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som har kunskap om den och sparsam körning i stort.

Energimärkningsetikett för däck.

Tillverkarna ansvarar för att informationen är korrekt
Märkningen kommer att sitta på däcken när de levereras från fabriken och informationen kommer också att finnas med vid marknadsföring av däck i till exempel annonser. Tillverkare/importören ansvarar för att informationen som lämnas är korrekt.

Här finner Ni mer information från Energimyndigheten.

Informationen kommer från Energimyndigheten.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.