Nedan finner Ni ett urval av de miljömål som avgjordes under oktober 2013. Ni finner domarna i fulltext genom att trycka på domsnumret i respektive rubrik.
Naturvårdsverkets föreskrifter om utsläpp från förbränningsanläggningar har inte ansetts tillämpliga i fråga om tre hetvattenpannor eftersom föreskrifterna i aktuell del inte ansetts ha stöd i EU-direktivet om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från stora förbränningsanläggningar (LCP-direktivet).
I mål om tillsyn över sjön Tämnarens reglering har Mark- och miljööverdomstolen bedömt hur en föreskriven dämningsgräns och ett villkor om förhandstappning ska tolkas. Domstolen har slagit fast att det inte funnits anledning för länsstyrelsen att vidta tillsynsåtgärder.
Förutsättningar att meddela tillstånd till utökad verksamhet vid ett blysmältverk har inte ansetts föreligga.
Miljönämnden har haft rätt att ta ut tillsynsavgift av Swedavia såsom verksamhetsutövare till den civila flygverksamheten vid Luleå Airport. Detta trots att tillståndet till flygverksamheten vid flygplatsen lämnats till Försvarsmakten.
Fråga om strandskyddsdipens kan medges vid ändrad användning av receptionsbyggnad till fritidshus.
Fråga om äldre vattenkraftverk, genom en år 1889 meddelad dom, haft sådant tillstånd att det inte behövt lagligförklaras i samband med ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till ombyggnad och effektivisering av vattenkraftverket.
En ansökan om omprövning av villkor enligt 24 kap. 8 § miljöbalken har inte getts in innan åtgärder enligt villkoret skulle vara fullgjorda. Avvisningsbeslutet har fastställts.
Ett begränsningsvärde för halten olja i dagvatten har upphävts och frågan om villkor för utsläppet har skjutits upp i avvaktan på utredning.
I ett mål om tillstånd till vattenverksamhet har ett villkor för dämningsgräns under viss del av året inte ansetts motiverat. Även fråga om tid för anmälan om oförutsedd skada.
Fråga om vid vilken tidpunkt som föreläggande om borttagande av brygga ska fullgöras då en part först efter att bryggan uppförts lämnat in en ansökan om tillstånd för verksamheten. Mark- och miljööverdomstolen har ändrat mark- och miljödomstolens dom och i bedömningen av vid vilken tidpunkt bryggan ska vara borttagen inte tagit hänsyn till den pågående tillståndsprövningen.
Ett föreläggande att åtgärda brister i ventilation m.m. har i en punkt konstaterats ha ett otydligt innehåll. Ett upphävande av enbart den punkten skulle innebära en skärpning av föreläggandet. Hela föreläggandet har upphävts.
Ett beslut om påförande av tillsynsavgift har fastställts.
Fråga om betydelse av ett av tillsynsmyndigheten lämnat meddelande angående tolkning av villkor om arbetstider.
Fartygsförening som driver hamnrörelse för sina medlemmar har ansetts vara verksamhetsutövare för miljöfarlig versamhet och kunnat debiteras tillsynsavgift.
Särskilda skäl att bevilja tillstånd till vilthägn inom strandskyddat område har bedömts föreligga.
Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att kostnaderna för skyddsåtgärder till följd av trafikbuller inte stått i rimlig proportion i förhållande till bullerproblemets omfattning.
En fastighetsägare har yrkat att bli befriad från anslutnings- och brukningsavgift för spillvatten och vatten eftersom huset på fastigheten står obebott och då det finns brunn på fastigheten med tjänligt vatten. Såväl Statens va-nämnd som Svea hovrätt har lämnat hans yrkande utan bifall.
Enskilda sakägare har inte ansetts ha rätt att överklaga länsstyrelsens beslut att ge tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken (Natura 2000-tillstånd).
Ett beslut av en kommunaltjänsteman har upphävts på grund av bristande behörighet enligt delegationsordningen.
Fråga om länsstyrelsens tillsyn över ett naturreservat innefattar äldre vägar samt om betesstängsel utformats på lämpligt sätt.
Informationen kommer från Mark- och miljööverdomstolen.
För frågor eller information, kontakta Altea AB.