Ny standard – Hjärtstartare räddar liv

21 november, 2013

Över 10 000 människor drabbas årligen av hjärtstillestånd. Det är avgörande att det finns någon i närheten som är kunnig i hjärt- och lungräddning eller att det finns tillgång till en hjärtstartare. Nu tar SIS, Swedish Standards Institute fram nationella riktlinjer för hjärtstartare.

 

Hjärtstartare finns bland annat på gym, flygplatser, hotell och restauranger samt på många arbetsplatser. Nu tar SIS fram riktlinjer för hur man använder en hjärtstartare och vad som gäller för att en plats ska vara ”hjärtsäker” vad gäller drift, underhåll och utbildning.

 

Standarden ska definiera och ställa krav på vad som är en hjärtsäker plats och specificera formerna för utbildning och underhåll. Hjärt-Lungfonden har ordförandeposten i standardiseringsarbetet.

 

Informationen kommer från SIS.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB