Så blir Du energismart även efter Earth hour

27 mars, 2014

Den 29 mars släcker många ner sin belysning mellan kl. 20.30–21.30 som en symbolhandling på Världsnaturfondens, WWF, uppmaning. Energimyndigheten har flera energismarta tips som kan användas även efter att lamporna har tänts på lördag.

 

Spartips för belysning
Belysning är en av många saker som kan sluka el både i hem och offentliga lokaler. En bra början är att:
• Använda energieffektiva lampor som LED, halogen eller lågenergilampor.
• Ha rätt ljus på rätt plats.
• Släcka lamporna när ljuset inte behövs.

 

På lördag släcker många ner sin belysning mellan kl. 20.30 – 21.30 som en symbolhandling på Världsnaturfondens, WWF, uppmaning. Energimyndigheten har flera energismarta tips som kan användas även efter att lamporna har tänts på lördag.

 

Energimyndighetens app, Lampguiden, hjälper dig att välja rätt lampa för rätt tillfälle.

 

Ekodesign och energimärkning gör köpet lättare
Även hemelektronik och vitvaror är exempel på elslukande produkter som finns i hemmen. Gör ett energismart val redan vid köpet av nya vitvaror, datorer, tv-apparater med mera. Genom det så kallade ekodesigndirektivet, som innebär att produkter måste ha viss energieffektivitet för att få säljas inom EU, har många produkter sållats bort redan innan de når butiken.

 

Vissa produkter har även obligatoriska energimärkningskrav till exempel vitvaror. Etiketten visar energieffektivitet hos produkten i en skala från G till A+++. En mycket effektiv produkt kan ha en högre inköpskostnad, men gör att man spar pengar på minskad elförbrukning. De hittills beslutade ekodesign- och energimärkningskraven kommer att spara närmare 500 TWh el per år inom EU år 2020. Detta motsvarar ungefär tre gånger Sveriges totala årliga elanvändning.

 

Energimyndighetens tips finner Ni här.

 

Informationen kommer från Energimyndigheten.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.