• 013 -16 30 30

Utökad B-behörighet – om Du vill dra tyngre släp

2014-03-27

I och med vårens ankomst börjar husvagnarna att dyka upp igen på våra vägar. I dag finns nästan 300 000 husvagnar i landet och många av dem är så pass tunga att det inte räcker med vanlig B-behörighet för att få dra dem. Förra året infördes utökad B-behörighet som en smidig lösning.

Utökad B-behörighet infördes 2013 och innebär utökade möjligheter att dra tyngre fordonskombinationer. Har du körkort med vanlig B-behörighet är maxgränsen 3 500 kg i totalvikt. Med utökad B-behörighet är gränsen i stället 4 250 kg i totalvikt.

Körprov krävs
För att få utökad B-behörighet krävs att man genomför ett godkänt körprov hos Trafikverket. Provet innehåller vissa moment som inte ingår i provet för vanlig B-behörighet. Bland annat behöver du genomföra moment som omfattar backning i sväng med släp.

Efterlängtad förändring
Möjligheten med utökad B-behörighet är en av de regler som ingick i det tredje körkortsdirektivet, en samling enhetliga körkortsregler som beslutades av EU redan 2006 men som infördes först förra året. Förändringen har varit efterlängtad bland husvagns- och släpvagnsägare och när möjligheten väl infördes under förra året uppstod ett stort tryck på Trafikverket att hinna med alla prov. Innan årets slut hade mer än 20 000 personer skaffat sig utökad B-behörighet.

Fordonens tekniska förutsättningar också avgörande
Det är inte bara begränsningen i en körkortsbehörighet som avgör om du får köra en fordonskombination. Även fordonens tekniska förutsättningar är avgörande. En bil får exempelvis inte dra en släpvagn om den är så pass tung att dragbilens maximala släpvagnsvikt överskrids. Släpvagnskalkylatorn har dock den fördelen att tjänsten också kontrollerar de tekniska begränsningarna.


Informationen kommer från Transportstyrelsen.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.