Vi slänger för mycket mat!

11 mars, 2014

Genom att titta, lukta och smaka skulle vi kunna minska vårt matsvinn. Svenska hushåll slänger mat till ett värde av 16-23 miljarder kronor varje år, helt i onödan. Livsmedelsverket har undersökt varor med avseende på smak, lukt, utseende och mikroorganismer vid utgånget hållbarhetsdatum. Varorna har förvarats enligt anvisningarna på förpackningarna. De flesta varor i underökningen var ätbara vid utgångsdatum men en kvalitetsförändring i lukt och smak hade skett på ett fåtal varor.

 

Kylskåpstemperaturen kan sänkas till +4 oC för att bromsa mikroorganismer att föröka sig och maten håller längre. Både plånboken och miljön vinner på att matsvinnet minskar.

 

Bäst-före-datum anger den minsta hållbarhetstid ett livsmedel har och är en kvalitetsmärkning. Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bäst-före-datum.

 

Sista förbrukningsdag anger hållbarhetstid och sista dag ett livsmedel beräknas kunna ätas och är en säkerhetsmärkning. Det är också den sista dag tillverkaren garanterar att livsmedlet kan ätas eller drickas utan fara för att bli sjuk. Det är förbjudet att sälja eller ge bort livsmedel som passerat sista förbrukningsdag.

 

Här finner Ni Livsmedelsverkets rapport: Vad är det som slängs vid utgånget hållbarhetsdatum?

 

Informationen kommer från Livsmedelsverket.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.