Nya krav på bilbarnstolar

20 september, 2014

Under hösten introduceras en ny godkännandemärkning på bilbarnstolar som monteras med Isofixfästen. Syfte är bland annat att det ska bli enklare att välja rätt bilbarnstol.

 

i-Size eller UN R129, som det nya internationella regelverket egentligen heter, innebär att Transportstyrelsen har uppdaterat de nationella föreskrifterna för bilbarnstolar.

 

Den största nyheten är att de bilbarnstolar som har märkningen i-Size är sidokrocktestade och att det är obligatoriskt att barnet ska färdas bakåtvänt till minst 15 månaders ålder. Det är en viktig förbättring för länder utanför Sverige. Den svenska hållningen är som tidigare att barnen bör sitta bakåtvända till cirka fyra års ålder då detta är betydligt säkrare.

 

Bilbarnstolar som är godkända och provade enligt det äldre regelverket (ECE R 44) är fortfarande mycket bra produkter och de bägge regelverken (ECE R 44 och UN R 129) kommer att fungera parallellt under ett antal år framöver.

 

Informationen kommer från Transportstyrelsen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.