Byt till bränslesnåla vinterdäck

28 oktober, 2014

Den 1 december ska du ha bytt till vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag. Om du ska köpa nya dubbfria vinterdäck kan det vara en bra idé att titta lite extra på däckets energimärkning. Med energieffektiva däck och smart körstil kan du spara ungefär 10 procent av bränslet.

 

Energimärkningen gör det lättare för konsumenter att jämföra olika däck. Genom den kan vi minska bränsleanvändningen och på sikt spara 5 procent av allt bränsle i hela EU.
Energimärkningen känner vi igen från till exempel vitvaror och tv. Etiketten visar däckets energiklass på en skala från A till G, där G är sämst och A är energieffektivast. Varje steg uppåt på skalan motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle per 100 kilometer.

 

Märkningen visar också däckets väggrepp vid vått väglag, där A betyder bäst grepp. Mellan A och F skiljer det 18 meter i bromssträcka från 80 km/h ned till 0 km/h, vilket motsvarar fyra billängder. Märkningen visar även däckens buller.

 

Det finns även möjlighet för tillverkaren att ange väggreppet vid snöigt och isigt väglag. Energimyndigheten samarbetar med EU, internationella branschorganisationer och andra intressenter för att få fram en standard för att prova isegenskaperna hos däcken.

 

Branschen ska informera om energimärkningen i samband med köp.

 
Här finner Ni mer information.

Informationen kommer från Energimyndigheten.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.