Två nya standarder om molntjänster

7 mars, 2015

Molnet är ett begrepp som blivit omtalat under senare år. Men vad innebär olika typer av molntjänster egentligen? En ny standard reder ut de olika termernas betydelse. Begreppen har tidigare varit oklara och det har skapat problem, till exempel vid upphandlingar.

 

Molntjänster kan förenklat sägas vara ett samlingsbegrepp för en typ av it-tjänster. Konceptet bygger vidare på samma princip som internet, där flera användare kan dela på till exempel servrar, nätverk och lagringsenheter.

 

Två nya globala standarder för molntjänster är klara. Den ena standarden ger en översikt och definierar olika termer. Standarden finns på svenska: Informationsteknik – Molnbaserade datortjänster – Översikt och terminologi ISO/IEC 17788:2014, IDT.

 

Den andra standarden finns på engelska och tar upp tekniska frågor i form av referensarkitektur: Informationsteknik – Molnbaserade datortjänster – Referensarkitektur ISO/IEC 17789:2014, IDT

 

Ett exempel på vad standarden tydliggör är vad som ingår i olika typer av molnfunktioner: den applikationsrelaterade molnfunktionstypen, den infrastrukturrelaterade molnfunktionstypen och den plattformsrelaterade molnfunktionstypen.

 

Informationen kommer från SIS.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.