Transportstyrelsen följer Volkswagens återkallelser

4 november, 2015

Den tyska myndigheten Kraftfahrt-Bundesamt som har ansvaret för typgodkännandet av de berörda Volkswagen-bilarna har nu beslutat att Volkswagen ska återkalla 8,5 miljoner bilar i Europa. Transportstyrelsen kommer att föra en dialog med Volkswagen Sverige om hur återkallelsen ska genomföras i Sverige.

 

Under torsdagen den 15 oktober meddelande Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, vilka modeller av Volkswagen, SEAT, Skoda och Audi som ska återkallas. Totalt rör det sig om 8,5 miljoner bilar i Europa. Det rör sig om modeller med Volkswagens motor EA189. Dieselmotorn EA288 berörs inte.

 

Enligt KBA ska återkallelserna genomföras under 2016.

 

Volkswagen Sverige har mer information om återkallelserna på sin webbplats.

 

Den 3 november gick Volkswagen ut med information om att 800 000 fordon även kan ha felaktiga CO2-nivåer. Tidigare har det rört sig om NoX-nivåer i den mjukvara som Volkswagen ska byta ut.

 

CO2-nivåer påverkar grunden för hur fordonsskatten räknas ut.Transportstyrelsen behöver veta exakta antal, vilka modeller och skillnaden mellan de felaktiga CO2-nivåerna och korrekta CO2-nivåerna för att kunna skapa en bild av hur det kan påverka Sverige och svenska Volkswagen-ägare.

 

Transportstyrelsen bevakar frågan genom dialog med den tyska godkännandemyndigheten Kraftfahrt Bundesamt (KBA) och Svenska Volkswagen. Transportstyrelsen kan för närvarande inte svara på hur och om Sverige kommer att agera mot Volkswagen. Detta är en fråga för de politiska beslutsfattarna och Skatteverket när väl omfattningen blir känd.

 

Här finner Ni mer information:
Klargörande kring Volkswagenbilars utsläpp och olika subventioner

Volkswagen och återkallelser av bilar

Uppdatering av läget med Volkswagen

Om Volkswagen och Transportstyrelsens ansvar

 

Informationen kommer från Transportstyrelsen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.