EU-domstolen ger Sverige rätt om hormonstörande ämnen

20 december, 2015

EU-kommissionen har varit för långsam med att besluta om kriterier för hormonstörande ämnen. Det konstaterar EU-domstolens tribunal i en dom i dag. Domen ger Sverige rätt mot EU-kommissionen och kan leda till bättre skydd mot farliga kemikalier.

 

Bakgrunden till domen är att EU-kommissionen senast i december 2013 skulle ha beslutat om kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Något beslut i frågan har ännu inte fattats, och Sverige stämde EU-kommissionen för passivitet i frågan sommaren 2014. Nu har tribunalen vid EU-domstolen kommit med sin dom i målet, och alltså gett Sverige rätt.

 

Hormonstörande ämnen kan orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn. Foster och små barn är särskilt känsliga för påverkan. Om ett foster utsätts för ett hormonstörande ämne kan det innebära effekter på hjärnans utveckling eller ökad risk för att drabbas av sjukdomar i vuxen ålder.

 

Människor kommer i kontakt med hormonstörande ämnen i vardagen via exempelvis matförpackningar, kosmetiska produkter och kläder. Vi får också i oss hormonstörande ämnen genom rester från bekämpningsmedel i livsmedel och dricksvatten.

 

Ni finner hela domen här.

 

Informationen kommer från Kemikalieinspektionen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.