Nya konstruktionsreglerna, EKS 10

30 december, 2015

Boverket har ändrat i sina konstruktionsregler, EKS. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016. Nedan finner Ni en intervju om ändringarna i konstruktionsreglerna. På PBL kunskapsbanken finns en vägledning till de nya konstruktionsreglerna, EKS 10.

 

I de ändrade reglerna, BFS 2015:6 (EKS 10), har fem nya konstruktionsstandarder tillkommit och dessutom görs ändringar i befintliga regler. Det senare är bland annat bärförmåga vid brand, snölast, olyckslast, minimiarmering i betongkonstruktioner, förspända skruvförband av stål, tryck vinkelrätt fiberriktningen för träkonstruktioner samt partialkoefficienter för pålars bärförmåga. Reglerna har även kompletterats och förtydligats vad gäller ändring av befintliga byggnader, dimensioneringskontroll, utförandekontroll och konstruktionsdokumentation.

 

Här finner Ni en film Björn Mattsson från Boverket intervjuas om ändringarna i konstruktionsreglerna.

 

Här finner Ni EKS 10, BFS 2015:6

 

Här finner Ni Konsekvensutredning EKS 10

 

Informationen kommer från Boverket.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.