Håll koll på lavinfaran i påsk

24 mars, 2016

Påskhelgen är en av årets stora höjdpunkter för skid- och skoteråkare. Just på grund av det stora antalet människor som rör sig i fjällen under påskhelgerna har det historiskt varit en helg då det inträffat många lavintillbud och olyckor.

 

Det är en tid på året då många söker sig ut på fjället för skid- och skoteråkning i orörd snö, och stora snöfall den senaste tiden gör att förhållanden i år är mycket fina. Nysnön som kommit och blåsigt väder har gjort att det också startat många laviner de senaste dagarna, framförallt i Jämtlandsfjällen.

 

Naturvårdsverket publicerar dagligen aktuell information om lavinfara och rekommendationer på webbsidan www.lavinprognoser.se

 

Under skärtorsdagen är lavinfaran betydande i fjällen runt Åre, Bydalen och Storulvån. Det är en trea på den femgradiga internationella lavinskalan.

 

Lavinprognoser finns för tre fjällområden, förutom Åre/Bydalen/Storulvån/ även för områdena Hemavan/Tärnaby- och Abisko/Riksgränsen. Just nu är lavinfaran måttlig i de två nordliga områdena, en tvåa på lavinskalan.

 

Informationen kommer från Naturvårdsverket.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.