Inred med ljus

26 mars, 2016

Belysningen inomhus har många olika funktioner vilket ställer olika krav på ljuset. Med rätt ljus skapar du rum och atmosfär i ditt hem.

 

Ta tillvara på dagsljuset som når rummen via fönstren. Dagsljuset varierar över dagen och är beroende av vädret och årstiden. Solljuset är till skillnad från vad många kanske väntar sig kallt, det har en färgtemperatur runt 5 000 kelvin. Dagsljuset har dessutom en mycket bra färgåtergivning. Släpper du in dagsljuset i ditt hem minskar behovet av lampljus och därmed energianvändningen.

 

Ljust eller mörkt påverkar behovet av lampor
I ett rum med ljusa väggar, tak och golv behöver du färre lampor än i ett rum med mörkare inredning eftersom ljusa ytor reflekterar ljus, medan mörka ytor absorberar ljus. Det är något du behöver ta hänsyn till när du ska belysa ett rum.

 

När du ska köpa nya lampor eller armaturer är det bra att tänka igenom var belysningen ska sitta och vad den ska användas till. Genom att ha en blandning av olika sorts lampor och armaturer kan du få bra ljus och samtidigt spara energi.

 

Läs mer om olika lamptyper.

Läs mer om armaturer.

Mer information finner Ni här.

 

Informationen kommer från Energimyndigheten.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.