Så slår klimatförändringen på ekonomin

4 januari, 2017

Klimatförändringarna kommer att få stora effekter för den ekonomiska tillväxten i världen och effekterna kommer att slå ojämlikt. Medan de rikare länderna blir allt rikare, kommer de fattiga att bli allt fattigare. Det visar en grupp amerikanska forskare som studerat klimatförändringarnas effekt på ekonomin.

 

Tidskriften MIT Technology Review har uppmärksammat en grupp forskare vid universiteten Stanford och Berkley som tittat på historisk data för att få kunskap om hur temperaturen påverkar olika aspekter av ekonomin. Forskarna drar slutsatsen att den genomsnittliga globala inkomsten vid århundrates slut kommer att ligga 23 procent lägre än den hade gjort utan klimatförändringar. Men de negativa effekterna av en uppvärmd värld kommer att vara ojämt fördelade. Medan ett antal nordliga länder som Ryssland och stora delar av Europa och Kanada kan tjäna på höjda temperaturer så blir effekterna fatala för stora delar av Afrika, Latinamerika och Asien.

 

Här är de länder som blir de största vinnarna och förlorarna år 2099, om utvecklingen fortsätter som idag.

Vinnare:
1. Mongoliet  BNP + 1413 procent
2. Finland BNP + 516 procent
3. Island BNP + 513 procent
4. Ryssland BNP + 419 procent
5. Estland BNP + 259

Förlorare:
1. Saudi Arabien BNP -96
2. Oman BNP -94
3. Irak, Pakistan BNP -93
4. Nicaragua, Surinam, Guinea, Indien BNP -92
5. Venezuela, Guyana, Nigeria, Benin, Elfenbenskusten, Sierra Leone BNP -91

 

Här finner Ni en interaktiv sammanställning över alla världens länder.

 

Informationen kommer från Aktuell hållbarhet och MIT Technology Review.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.