Snart börjar en ny skoter säsong med nya hjälmkrav

27 oktober, 2017

Det finns 12 731 st snöskotrar i Luleå kommun men bara 4 st i Burlöv. Skoterägandet är av förklarliga skäl betydligt större i norr än i söder i vårt land. Men oavsett var i landet börjar det bli dags att ta fram skotern, testköra motorn och se allt fungerar som det ska. Skotersäsongen är snart här.

 

Sista helgen i oktober brukar kallas Snöskoterns dag. Helgen infaller i år 28-29 oktober och markerar startskottet för årets skotersäsong.

 
Norrbottens län ligger inte helt oväntat i topp på listan över de skotertätaste länen med 71 436 registrerade snöskotrar. På andra och tredje plats följer Västerbottens län och Jämtlands län med 52 475 respektive 36 257 registrerade snöskotrar. I slutet på listan ligger Gotlands län med totalt 219 registrerade snöskotrar.

 

Olycksdrabbat fordonsslag
Tyvärr förekommer olyckor inom skoterkörningen. Årligen omkommer mellan 5 och 10 personer i skoterolyckor.

 

Förare överskattar sin förmåga och tar onödiga risker. Undersökningar visar att många olyckor skett i höga hastigheter, att de mest motorstarka skotrarna är överrepresenterade och att en stor del av de omkomna varit alkoholpåverkade.

 

Glädjande nog pekar trenden åt rätt håll, med en minskning av antalet dödsolyckor. Det kan finnas flera orsaker till den minskade trenden, men kravet på utbildning för att få förarbevis för skoter skärptes 2009. Dessutom visar undersökningar att attityden bland förare till alkohol och skoterkörning blivit mindre tillåtande. Därtill infördes krav på skyddshjälm den 1 januari 2016.

 

Förtydligade hjälmkrav från och med den 1 december 2017
Vid årsskiftet 2015/2016 infördes krav på hjälm vid skoterkörning. Nu till den 1 december 2017 har Transportstyrelsen förtydligat reglerna kring hjälmanvändning, inklusive en definition av vilka hjälmar som anses godkända vid skoterkörning. För skoterkörning gäller nu att hjälmen ska vara E-märkt eller att den är CE-märkt och avsedd att användas med det aktuella fordonet.

 

Här finner Ni listan över antal snöskotrar kommun för kommun.

Här finner Ni information om de nya hjälmkraven.

 

Informationen kommer från Transportstyrelsen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.