Välj rätt däck

20 oktober, 2017

Vinterväglaget har börjat dra in över Sverige och från och med den 1 december är det krav på vinterdäck. För den som planerar att köpa nya däck kan det vara värt att se över energimärkningen. Ett grönt däck tillsammans med sparsam körning kan nämligen spara upp till 1 700 kronor per år i minskad bränsleanvändning.

markning-dack

 

 

Det är ännu en tid kvar tills kravet om vinterdäck träder i kraft men runt om i landet, och särskilt i de norra delarna, har halkan redan gjort sig påmind. Den som ska köpa nya vinterdäck har mycket att vinna genom att välja energieffektiva däck.

 

Energimyndighetens beräkningar är att energieffektiva däck, tillsammans med en sparsam körning, kan spara runt 1 700 kronor per bil och år. För en dieselbil ligger summa runt 1 300 kronor per år.

 

Cirka 20% av bilens förbrukning av bränsle kommer från däcken. Det beror både på däckets friktion mot vägbanan och däcket egna inre friktion.

 

Sedan 2012 finns det lag på energimärkning av däck. Dubbdäck omfattas däremot inte av lagen. Vilket däck som ger lägst bränsleanvändning och klimatpåverkan framgår av energimärkningsetiketten. Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G där varje steg i märkningen motsvarar cirka 1 deciliter besparing på 10 mil.

 

Märkningen visar förutom energieffektivitet även mått på väggrepp vid vått väglag och buller. Det är viktig att komma ihåg att däckegenskaper på snö och is inte framgår av etiketten och att konsumenten istället bör inhämta med den informationen på annat håll.

 

Energimyndigheten kontrollerar energimärkningen
Energimärkningen är obligatorisk och gäller i hela EU. Det är återförsäljaren eller distributören som ansvarar för att alla däck som finns till försäljning är märkta.

 

Energimyndigheten ansvarar för marknadskontroll av energimärkningen och kontrollerar så att energimärkningen finns synlig hos återförsäljaren och att den stämmer överens med det faktiska däcket.

 

Marknadskontroll av däck ingår som en del i ett EU-projekt kallat MSTYR 15. I projektet ska Energimyndigheten under 2017 kontrollera sammanlagt 1 070 nya personbilsdäck där 150 är däck som säljs över internet.

 

100 däck ska granskas lite extra för att se så att tillverkaren också har de dokument som visar däckens prestanda. Ett tiotal slumpvis valda däck ska dessutom skickas till ett laboratorium för att säkerställa att rullmotstånd och väggrepp motsvarar det som är angivet på etiketterna.

 

Här finner Ni mer information för konsumenter.

Här finner Ni mer information för tillverkare och återförsäljare.

 

Informationen kommer från Energimyndigheten.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.