EU förlänger godkännandet för glyfosat

27 november, 2017

En majoritet av EU:s medlemsländer har röstat ja till att förnya godkännandet för glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel. Godkännandet kommer att gälla i fem år.

 

EU-kommissionen har fått stöd av en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer för att förnya godkännandet för glyfosat i fem år. Det framgick vid en omröstning i en omprövningskommitté Bryssel i dag.

 

För att glyfosat ska få användas i ett växtskyddsmedel måste det vara godkänt som verksamt ämne på EU-nivå. Det nuvarande godkännandet för ämnet löper ut den 15 december 2017. Senast om fem år, den 15 december 2022, kommer EU på nytt behöva ta ställning till om godkännandet återigen ska förnyas.

 

Glyfosatprodukter används bland annat för att bekämpa ogräs på jordbruksmark på våren före grödornas uppkomst, och på hösten efter skörden. Växtskyddsmedel som innehåller glyfosat måste också vara godkänt i de medlemsländer där det ska användas. Ämnet ingår i cirka 25 godkända växtskyddsmedel i Sverige.

 

Läs mer om glyfosat

Pressmeddelande från regeringen om omröstningen

 

Informationen kommer från Kemikalieinspektionen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.