Sverige – mänsklighetens bästa land?

8 november, 2017

Sverige gör mer gott för mänskligheten än något annat land. I alla fall om man ska tro det nypublicerade indexet ”Good Country Index”.

 

I Good Country Index rankas 163 länder utifrån deras bidrag till global hälsa, fred och välfärd. Indexet bygger på 7 kategorier: ”vetenskap och teknik”, ”kultur”, ”internationell fred och säkerhet”, ”stabilitet”, ”planet och klimat”, ”utveckling och jämställdhet” och ”hälsa och välmående”. Organisationen Good Country, som ligger bakom indexet, har samlat information om länderna från olika källor som FN och Världsbanken.

 

Ett välutbyggt välfärdssystem med gratis utbildning och lång föräldraledighet gör Sverige till ett bra land att leva i. Men Sverige är också bra på att hjälpa andra länder genom att ge ekonomiskt stöd till internationella organisationer och samarbeten, skicka läkare till krisområden och bidra med kunskap på olika sätt. Det som sänker Sveriges betyg något är att Sverige är en vapenexportör. I kategorin ”fred och säkerhet” där Sverige hamnar först på 52:a plats.

 

De fem bästa länderna är:
1. Sverige
2. Danmark
3. Nederländerna
4. Storbritannien
5. Tyskland

 

De fem sämsta länderna är:
159. Irak
160. Centralafrikanska Republiken
161. Mauretanien
162. Ekvatorialguinea
163. Libyen

 

Här finner Ni mer Good Country Index.

 

Informationen kommer från AktuellHållbarhet.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.