Ny lag kan stävja olycksfotografering

2 mars, 2018

Sedan årsskiftet är det brottsligt att sprida vissa integritetskränkande bilder. Den nya lagen väcker hopp om en minskning av det omdiskuterade beteendet att fotografera vid olycksplatser.

 

Vittnesmålen i förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är ytterligare en påminnelse om den företeelse som redan tidigare väckt starka känslor. Hur förbipasserande stannar upp, men istället för att hjälpa till lyfter upp mobiltelefonen för att filma och fotografera skadade och döda.

 

Att frågan berör yttrandefriheten gör den knappast enklare. Kanske kan det ändå bli en förändring. Från årsskiftet gäller en ny lag som syftar till att skydda integriteten i det digitala samhället. Regeringen tar sikte på själva spridningen av kränkande bilder, men lagen kommer ändå att avskräcka folk från att plocka fram mobilen.

 

Straffvärdet på gärningen värderas bland annat mot bakgrund av spridningens omfattning. Vid nykriminalisering, som det heter, behövs en period av praxisbildande för att kalibrera in den nya lagen. Det handlar om en tre-fyra domar för att man ska kunna ana vartåt det går. Bevisläget är gott, spridningen går att spåra och polisen har upparbetade kanaler med de stora sociala medierna. Nu handlar det om huruvida polisen hinner utreda.

 

Informationen kommer från MSB.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.