Nu kommer de nya registreringsnumren

16 januari, 2019

Den 16 januari tilldelades de första registreringsskyltarna med det nya formatet för registreringsnummer, där sista siffran även kan vara en bokstav. Inom kort kommer de att synas på fordon över hela landet.

 

Senaste gången registreringsnumren ändrades var 1972. Då togs länsbokstaven bort och formatet med tre siffror och tre bokstäver infördes. Det har räckt i drygt 46 år, men nu börjar antalet möjliga kombinationer ta slut och det behövs nya.

 

Från och med nu kommer de nya registreringsnumren att fasas in successivt och de nya kombinationerna kommer att prioriteras när registreringsnummer ska tilldelas.

 

Precis som tidigare är det inte alla bokstäver som kommer att användas som sista tecken. I de nya registreringsnumren används inte bokstaven O som sista tecken, eftersom det är lätt att missta bokstaven O för siffran 0. Sedan tidigare används inte heller bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö.

 

Slutsiffran i fordonets registreringsnummer kommer, precis som tidigare, att bestämma vilken månad fordonsskatten ska betalas. Om det sista tecknet i registreringsnumret är en bokstav är det näst sista tecknet som gäller.

 

nyregskylt_mlb84a

 

Här finner Ni mer information.

Informationen kommer från Transportstyrelsen.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.