Drunkningsrisk med uppblåsbar flytväst

18 juni, 2019

Uppblåsbara flytvästar är smidiga och har blivit mycket populära. Men många flytvästar har en allvarlig brist: gaspatronen kan gänga ur och flytvästen blåser inte upp sig. Flera allvarliga olyckor har inträffat där flytvästen förmodligen inte fungerat.

 

Kryssarklubben har sedan 2016 undersökt över 2 000 flytvästar och funnit att mellan fem och tio procent av dem inte hade blåst upp sig om bäraren hade fallit i vattnet.

 

Redan idag finns uppblåsbara flytvästar som har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ur. Konsumentverket och Arbetsmiljöverket vill att alla modeller förses med en sådan säkring för att förhindra allvarliga olyckor. Myndigheterna arbetar därför för att EU-standarderna för flytvästar ska ändras. En ändring är på gång, men fortfarande säljs flytvästar som inte har gaspatronen säkrad.

 

Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, vill uppmana alla som äger uppblåsbara flytvästar att kontrollera om gaspatronen har en säkring. Om du är osäker, vänd dig till inköpsstället. Fråga om din väst kan åtgärdas. Det är livsviktigt. Ska du köpa en ny flytväst välj en modell som har patronen säkrad.

 

Tänk också på att små barn ska ha traditionella flytvästar med krage. Kragen hjälper till att hålla barnets huvud ovan vattenytan.

 

Här finner Ni mer information. 

Här finner Ni informationsblad om uppblåsbara flytvästar.

 

Informationen kommer från Konsumentverket.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.