Friskvårdsbidrag för motionslopp och sportfiske

10 juli, 2020

Startavgifter i motionslopp ingår nu i det friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Hästkörning, agility, sportfiske och enduro omfattas också, efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 

Domarna innebär att listan över aktiviteter som kan bekostas med friskvårdsbidrag utökas rejält. Friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion, agility, sportfiske och enduro är några exempel. Bidraget kan även användas för personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp.

 

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår, som till exempel fortsättningskurs i hästkörning. Det var en av de aktiviteter som prövades. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

 

Friskvårdsbidraget kan bara användas för att bekosta själva motionsaktiviteten exempelvis startavgifter, kursavgifter, banavgifter, fiskekort eller liftkort samt hyra av den utrustning som krävs för att aktiviteten ska kunna utföras där och då.

 

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar. Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand.

 

Exempel på aktiviteter som nu omfattas som tidigare inte gjorde det:
• Agility
• Bergsguide
• Enduro
• Fortsättningskurs i hästkörning
• Forsränning
• Friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion
• Motorcross
• Paintball
• Personlig startavgift i tävling eller lopp
• Självförsvarskurs
• Speedway
• Sportfiske
• Westernskytte

 

I ett annat ställningstagande från Skatteverket nyligen godkändes också hälsoappar.

 

Här finner Ni mer information om friskvårdsbidrag.

 

Informationen kommer från Skatteverket.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.