93 procent av elprodukter köpta utanför EU har brister

17 november, 2020

93 procent av testade elprodukter från nätsajterna WISH, Aliexpress och eBay blev underkända visar en undersökning utförd av Elsäkerhetsverket. Bristerna är allvarliga med risk för elchock och brand. 26 av 28 testade produkter hade fått försäljningsförbud på den svenska marknaden enligt Elsäkerhetsverket.

Under hösten köpte Elsäkerhetsverket tillsammans med Länsförsäkringars Forskningsfond in nattlampor, USB-laddare och mixrar med syftet att ta reda på mer om elprodukter som säljs via marknadsplatser på nätet. Av de testade nattlamporna var fyra utformade på ett sätt som inbjuder till lek vilket inte är tillåtet i Sverige. Dessa lampor hade också flera brister i konstruktionen som innebär risk för att komma åt strömförande delar med 230 volt.

Bakgrunden till testet är en Sifo-undersökning som Elsäkerhetsverket genomförde i våras. Enligt undersökningen är det hemelektronik som toppar listan över produkter som säljs via nätet.

Totalt identifierades 108 anmärkningar på 28 produkter. De vanligaste felen på de testade produkterna är stift som lossnar från stickproppen, fel typ av plast som lätt brinner, för litet avstånd mellan olika komponenter och felaktiga kondensatorer. Överlag är produkterna tillverkade på fel sätt och med fel material och det är inte bara en brist utan flera, vilket ökar risken för att produkten orsakar skada.

Testresultatet kommer att användas inom Elsäkerhetsverkets samarbete med Sveriges Konsumenter och projektet Privatimportens faror. Syftet med projektet är att öka kunskapen hos konsumenter om vad privatimport innebär, ansvarsfrågor och vilka risker det finns.

Sammanställning-produkttester-2020 (pdf, 318 kB)

Informationen kommer från Elsäkerhetsverket.

För mer information, kontakta Altea AB.