Europa minskar avfallet – igen

21 november, 2020

Den 21 november gick startskottet för 2020 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande. Mellan den 21 och 29 november anordnas tusentals klimatsmarta aktiviteter runt om i Europa.

Det är elfte året i rad som Europa minskar avfallsveckan arrangeras. Varje år har ett specifikt tema och årets fokus är på det osynliga avfallet, det avfallet som uppkommer vid produktion av produkter och som man som konsument aldrig ser. En fråga Avfall Sverige har arbetat med sedan 2018.

Med osynligt avfall menas det avfall som uppstår under tillverkningen av produkter. Sånt avfall vi inte ser. Några exempel: en laptop genererar  1 200 kilo avfall, en mobiltelefon genererar 86 kilo avfall och ett par byxor genererar 25 kilo avfall.

För att minska avfallet och onödig resursförbrukning kan konsumenter använda sina saker längre genom att vårda och laga dem, och hyra och låna det man använder mer sällan.

Naturvårdsverket jobbar sedan 2019 med kampanjen Textilsmart som lyfter vikten av att konsumera kläder på ett hållbart sätt, vilket också minskar avfallsmängderna.

Informationen kommer från Naturvårdsverket.

För mer information, kontakta Altea AB.